Fòbia Social

Què és?

La por intensa i persistent que presenta una persona davant certes situacions socials o situacions en públic. Concretament té por a sentir-se humiliada davant dels altres, a mostrar-se incompetent i a que els del seu entorn detectin que està ansiosa, ja que creuen que això farà que la opinió que tenen els altres d’ella sigui negativa.

 

Com podem entendre aquesta situació?

Qui pateix fòbia social té la idea que les altres persones són molt competents en públic i que ell no ho és. Dóna una gran importància al que les altres persones poden pensar d’ella i al que els altres n’esperen. És per això que presta una excessiva atenció a petites errades que poden sorgir en una situació social, de manera que li poden semblar molt més rellevants del que ho són per a la majoria de la gent.


La persona reconeix que la por que sent és excessiva, però no la pot controlar i per això influeix a la seva vida quotidiana, ja que en molts casos fan el possible per evitar-les.

 

En el cas que les afronti, ja des d’abans de la situació, i durant aquesta, sol experimentar una gran ansietat. El símptomes poden ser: taquicàrdia, palpitacions, tremolors, sudoració, ruborització, boca seca, tensió muscular, malestar gastrointestinal, calfreds, sensació d’opressió al cap, mal de cap, dificultat per empassar, nàusees i/o urgència urinària. I per altra banda, sovint també té dificultats per pensar: no troba les paraules adequades, no es pot concentrar o té problemes per recordar les coses.

 

Així, la resposta que dóna a la situació sovint no és tant desitjada com ho seria si la persona s’hagués afrontat sense trobar-se en una situació d’ansietat tant intensa. Aquest fet, facilita que la persona es cregui encara menys competent que la resta i li preocupi excessivament haver estat jutjada i el que els altres hagin pogut observar o pensar d’ella. Tot plegat, fa que visqui aquesta experiència d’una forma desagradable.

 

Quines situacions solen ser  més incòmodes?

Les situacions que freqüentment solen resultar un problema són per exemple: presentar-se a algú, conèixer gent, assistir a una entrevista de feina, parlar amb alguna persona amb autoritat, acceptar una invitació, demanar un favor, anar amb transport públic, assistir a festes, menjar en públic, escriure en presència d’altres persones, fer una exposició oral o entrar a un cinema quan ja ha començat la sessió.

 

A vegades, per tal d’afrontar aquestes situacions temudes, es porten a terme comportaments que li fan sentir més segura, per exemple, anar acompanyat d’algú que pot afrontar la situació per ella o bé consumir alcohol per desinhibir-se.

 

És semblant a una persona tímida?

Tot i que aquest trastorn freqüentment es confon amb timidesa, no són el mateix.


Les persones tímides poden sentir-se molt incòmodes quan estan amb altres persones, però no experimenten l'extrema ansietat a l'anticipar una situació social i no necessàriament eviten circumstàncies que les facin sentir cohibides.


En canvi, les persones amb una fòbia social no necessàriament són tímides. Poden sentir-se totalment còmodes amb altres persones la major part del temps, però en situacions especials, com ara caminar per un passadís amb persones a ambdós costats o donant un discurs, poden sentir una intensa ansietat.

 

Què podem fer?

Aproximadament el 80% de les persones que pateixen de fòbia social troben alleugeriment als seus símptomes amb teràpia de comportament cognoscitiu, medicaments, o una combinació d’ambdós.


La teràpia pot incloure l'aprenentatge de veure d’una manera diferent els esdeveniments socials; exposant-se a una situació social aparentment amenaçadora, de manera que els sigui més fàcil enfrontar-se a ella un cop s’han après tècniques per a reduir l'ansietat i tècniques de relaxació i habilitats socials que poden ajudar-nos a sentir-nos més competents davant d’una situació social.

 

 

+ informació